Klubbens historia

Längst ner på sidan finns en film om Jigoro Kano!

ÅrtalVad hände då?
2023

Klubbkonferens, ledare, styrelse och föräldrar träffades för att diskutera och besluta om den kommande verksamheten. Vi vill utöka tävling, både KM och externt, läger verksamhet men också fokuserade träningar för exempelvis tjejer. Vi måste också saluföra vad det finns för olika vägar inom klubben och judon, exempelvis domare, coach och tävlings funktionär, detta är viktigt då alla inte vill tävla. Vi har startat upp en föräldragrupp som jobbar nära styrelsen och judoverksamheten för att hjälpa till men också vara en idé och utförande grupp för att driva klubben framåt.

Södra Judo Open 1 28/1, vi har tävlande i U15 och U18 för första gången på ett antal år, totalt så var det 13 som tävlade och vi tog 1 guld, 5 silver och 2 brons medaljer.

Knivsta judocup, 12/2, – 5 stycken tävlande, Martin och Jenna är coacher samt Loke som både tävlar och coachar. Edith och Noah W tog silver medaljer. Det blev en lång dag från tidiga morgon till sen eftermiddag pågick tävlingen.

 

Solnakampen

Sjukvårdsutbildning Judo 1 och 2 gick Annika och Marko, vilket är ett krav på kunskap som vi måste ha i klubben för att få arrangera tävlingar.

Step by step 3 utbildning Martin

Marko gick dommarfortbildning i Portugal och höll senare en regel utbildning för Judogymnasiet i Lindesberg

Regelutbildning som är öppen för hela Sverige genomfördes i våra lokalen den 26/3 med Hasse och Krister på plats och det var Marko som höll i det hela

Tjejträning för Stockholm arrangeras vid två tillfällen under VT23 ….. 26/3, två deltagare

Södra judo open

KM

Step by step 1 ändrades till en utbildning i att träna barn med Ann L och Jane B i Lindesberg den 27-28/5, Krister, Dimman och Hasse …..

2022

Covid-19 restriktioner tas bort den 9/2 och vi kan träna och tävla mera normalt

Sportlovsveckan var alla barn och ungdomar lediga från träningen medan de vuxna kunde träna som vanligt. Marko passade på att hålla en vidareutbildning för tränarna i klubben, både teori, där vi diskuterade bl a graderingsbestämmelser och tekniker, samt praktiska sätt att lära ut teknikerna.

Den 1-2/4 var Bart, Martin och Hasse på idrottskonferens med Tyresö fritidskontor och flera föreningar i kommunen. Intressanta föreläsningar och diskussioner, bland andra var Max Bergander där, han jobbar som värdeords ansvarig på AIK, han föreläste om sina erfarenheter från lagidrott, mycket givande, men samtidigt skrämmande. Vi talade mycket om vad ungdomar är ute efter och vad som gör att det vill gå till träningen.

Pontus går kursen ”Strategisk Styrelseutbildning – Funktion – Ordförande och sekreterare” och Krister går en RF-SISU Stockholm utbildning i ämnet ”Träna barn och ungdomar med ADHD, AST/ASD och andra diagnoser”

Den 9/4 var det tävling i Torvallahallen i Haninge, 8 stycken tävlade från klubben och vi fick se många bra matcher och vi ser en förbättring av tekniken. En kommentar från Martin ”det börjar tänkas judo” dvs tekniker som vi lär ut kombineras med varandra och resultatet blir poänggivande kast. Medaljerna som vi tog var 3 stycken silver och 5 stycken brons.

Den 20-22/5 var det läger i Lindesberg, tränare och elever var på plats och det var mycket bra träning.

Vi hade en start upp fest inför höstterminen den 20/8 då vi passade på att uppmärksamma ett antal jubilarer som har eller kommer att fylla jämt under 2020-2022 då vi inte har haft några samlinga på gruns av Covid restriktioner…….

Tyresö Festivalen återuppstår den 3/9 och vi var där och visade upp oss.

Tränings och mötes helg med Stockholms judoförbund, alla klubbar erbjöds att delta på mattan, i tre olika dojos, eller ett utvecklingsmöte med personer från svensk judo och RF sisu höll föredrag om judoförbundets Vision2030, stöd och hjälp till klubbar, A-judo (anpassad judo).

Tjejträning i Stockholm, fyra av våra tjejer var med på träningen; Milly, Jenna, Lova och Emmah.

Marko graderar sig till 6:e Dan, mycket stort för Marko och klubben. Den högsta graden som det finns tekniska krav till, nästa grad , 7:e Dan, innebär att Europeiska eller Internationella judoförbundet måste godkänna graden.

Tävlingsmässigt så har vi haft en klubbtävling och tävlat på Knista judo cup, två gånger på Solna kampen och två gånger på Södra judo open, med cirka 10 deltagare på varje tävling.

Terminen avslutades med att 5 stycken ledare i klubben gick en HLR utbildning.

2021Covid-19, andra året, höstterminen kommer igång med träning i alla grupper, vi hinner med ett KM, en SJO4 och 3 nya dangrader, Akil 1:a dan, Martin och Calle 2:a dan, samt många kyu-graderingar i alla åldersgrupper. Krister och Hasse tar klubbtränarlicens digitalt.
2020Linn tar klubbtränarlicens och Krister, Dimman och Hasse tar assisterande klubbtränarlicens. Covid-19 bryter ut i världen, klubben drabbas av restriktioner och vi kan inte träna eller tävla som vi är vana med, men under perioden april till juni bjuder vi in till utomhusträning vid Alby för alla. Styrka, rörelse och smidighet tränade vi under ledning av Martin.
2019Ju jutsu verksamheten väljer att starta en egen klubb och vi är nu en judo klubb!
2018Vi har en 40 års fest för hela klubben som blir lyckad men samtidig ganska jobbig för medlemmarna som jobbade med genomförandet.
2017

Verksamhetsberättelse för Tyresö Judo och Ju jutsuklubb 2017.

Föräldramöte den 21/1, Hasse och Johan berättade bl a om Policys, Utmärkt förening och Föräldragruppen. Tyvärr så var det dålig uppslutning på mötet men några kom och det blev ett förhållandevis bra möte.

Tyresös Kultur och Idrottsgala 2017, här fick klubben ta emot utmärkelsen Utmärkt Förening vilket är en kvalitetsutmärkelse som visar att vi gått igenom och analyserat samt dokumenterat hur klubben ska agera i olika situationer. Detta arbete har genomförts tillsammans med SISU och Kommunen.

Årets poppuläraste aktivitet för hela familjen är Vårfesten som drog mycket folk, vi hade uppvisningar från sektionerna, tipspromenad och korvgrillning. Många kom och deltog i festen

Hallen renoverades, vi fick informationen väldigt sent och var tvungna att tömma hallen snabbt det gjorde att vi inte lyckades fixa en ersättnings hall och vi fick avsluta vårsäsongen lite tidigare än planerat. En vecka senare än normalt så kunde vi starta träningen i den nyrenoverade hallen, vi valde då att lägga in våran andra matta i lokalen och skrota den gamla som hade delar kvar från 80-talet.

Tyresöfestivalen arrangerades av Kommunen den andra september i området mellan centrum och Nyboda skola, vi hade samma plats som tidigare år, och det är alltid en utmaning att planera aktiviteten samt transportera dit allt material som behövs, men då vi har erfarna och duktiga medlemmar så genomfördes detta på ett utmärkt sätt.

Styrelsen har genomfört 8 protokollförda möten under året

Verksamhetsberättelse JUDO 2017

Träningar

Nybörjargruppen har fortsatt att träna på torsdagar 18.30-19.30. Dessa träningar ledda av Linn Näslund, William Kraft, Svante Brooke samt ett varierande antal hjälptränare. Gruppen har en snittnärvaro på 12 elever.

Barngruppen tränade Tisdagar & torsdagar 17.30–18.30. På tisdagarna med tränare Åsa Emmer Granqvist och William Kraft. På torsdagarna med tränare Linn Näslund, William Kraft samt 2st hjälptränare. Gruppen har bestått av ca 18 deltagare i snitt per träning.

Ungdomsgruppen hade samma tider som tidigare måndagar 18.30–19.30 samt onsdagar 18.00–19.30. Tränare varannan måndag har varit Martin Nordin Westerlund, samt varannan måndag varierande tränare (Marko Ahola, Lennart Westerberg, Linn Näslund). Ondagarna har letts av Lennart Westerberg samt Martin Nordin Westerlund. Gruppen har bestått av ca 14 deltagare i snitt per träning.

Vuxengruppen har tränat samma tider som innan måndagar & onsdagar 19.30–21.00. Dessa pass har letts av Marko Ahola. Gruppen har bestått av ca 12 deltagare i snitt per träning.

Tävlingar

Klubben har åkt på samtliga Södra Judo Open tävlingar, alla Solnakampen bortsett från en, då vi provade en ny tävling: Södertäljeträffen. Klubben har även åkt på tävlingar utanför Stockholm, då i Borås, Lindesberg, Staffanstorp och Trollhättan.

Antalet tävlande har ökat sen 2016.
Klubbtävling har anordnats 1 gång per termin.

Graderingar

Graderingar till kyu-grader har skett i samtliga grupper.
I nybörjargruppen har samtliga graderats till gult streck, i Barngruppen har graderingar till gult, orange streck, samt orange bälte utförts. Majoriteten till gult bälte. I ungdomsgruppen har graderingar till samtliga grader mellan gult och grönt bälte utförts. I Vuxengruppen har graderingar till, gult, blått samt brunt bälte utförts.

Graderingar från vårterminen blev förskjutna på grund av omfattande renoveringar i hallen med kort varsel.

Domare

William Kraft dömt på flera tävlingar i Stockholmsområdet. Marko Ahola har dömt ett flertal internationella tävlingar.

Tränare

Klubben hade 6st aktiva tränare under året. Martin Nordin Westerlund, Marko Ahola, Linn Näslund, Lennart Westerberg, , Åsa Emmer Granqvist, William Kraft. Vilket är en minskning från förra året.

Övrigt

Linn Näslund blev nominerad till ”årets unga ledare på kultur och idrottsgalan i Tyresö kommun. Tyvärr så vann hon inte.

Vi har även deltagit på Tyresöfestivalen. Samtliga tränare bortsett från 1 var närvarande tillsammans med ett stort antal elever från barn och ungdomsgrupperna. Evenemanget var mycket uppskattat och vi fick en stor mängd potentiella elever att prova på judo. Ett antal av dessa elever har vi nu träffat igen på nybörjarmattan.

ÅRSBERÄTTELSE JU-JUTSUSEKTIONEN 2017

Terminsstart den 10:e Januari

Damian Budyta och Sebastian Esk deltar i Linköpings Ju-jutsu klubbs Dan-träningsläger. Påskläger i Linköping 13:e – 16:e april, deltagare är Kajsa Segle och Alexandra Wahlinder som tar guldmedalj i Påsklägrets stiltävling

Den 6:e maj tar Damian 1:a Dan och Sebastian tar 2:a Dan i Uppsala, den 23:e maj var det gradering för barngruppen. Och den 27:e maj deltar Jutsusektionens barngrupp i ett Barnläger i Strängnäs och Noel Selling med flera tar guld i Barnlägrets stiltävling.

Den 29:e maj var det gradering för vuxengruppen i Högdales lokaler pga renovering av klubbens ordinarie lokaler, den 6:e Juni deltar ju jutsusektionen på klubbens vårfest med en kort uppvisning. Den 4:e Juli tar Damian B-licens och Sebastian A-licens. Sebastian blir därmed den förste inom Ju jutsusektionen som får gradera elever upp till brunt bälte!

Den 14:e december är det gradering för barn- och vuxengruppen.

2016Träningar Nybörjargruppen har bytt tid till torsdagar 18.30–19.30, Denna hålls numera av Linn Näslund och William Kraft, tillsammans med 2 hjälptränare. Gruppen har bestått av ca 20 deltagare i snitt per träning.Barngruppen tränade på tisdagar och torsdagar 17.30–18.30. På tisdagarna med tränare Martin Nordin Westerlund, Åsa Emmer Granqvist, Anna Emmer Granqvist samt William Kraft. På torsdagarna med tränare Linn Näslund, Matilda Söderqvist och William Kraft samt 2st hjälptränare. Gruppen har bestått av ca 18 deltagare i snitt per träning.Ungdomsgruppen hade samma tider som tidigare måndagar 18.30–19.30 samt onsdagar 18.00–19.30. Tränare varannan måndag har varit Martin Nordin Westerlund, samt varannan måndag varierande tränare (Marko Ahola, Lennart Westerberg och Linn Näslund). Ondagarna har letts av Lennart Westerberg samt Martin Nordin Westerlund. Gruppen har bestått av ca 10 deltagare i snitt per träning.Vuxengruppen har tränat samma tider som innan måndagar & onsdagar 19.30–21.00. Dessa pass har letts av Marko Ahola. Gruppen har bestått av ca 10 deltagare i snitt per träning.Tävlingar Klubben har åkt på samtliga Södra Judo Open tävlingar, samtliga Solnakamper samt tävlingarna Trollträffen och Adidas Challenge utanför Stockholm. Antalet tävlande har ökat sen 2015 och klubbtävling har anordnats 1 gång per termin.Graderingar Graderingar till kyu-grader har skett i samtliga grupper.
I nybörjargruppen har samtliga graderats till gult streck. I barngruppen har graderingar till gult, orange streck, samt orange bälte utförts, majoriteten har graderats till gult bälte. I ungdomsgruppen har graderingar till samtliga grader mellan gult och grönt bälte utförts. Därmed tränare William Kraft till grönt bälte. I vuxengruppen har graderingar till blått bälte samt till brunt bälte utförts.Domare William Kraft har gått domarutbildning och dömt på flera tävlingar i Stockholmsområdet. Marko Ahola har dömt ett flertal internationella tävlingar i bland annat: Tyskland, Slovakien, Tjeckien och Österrike. Samt ett flertal nationella tävlingar i Sverige.Tränare Klubben hade 8st aktiva tränare under året. Martin Nordin Westerlund, Marko Ahola, Linn Näslund, Lennart Westerberg, Matilda Söderqvist, Åsa Emmer Granqvist, Anna Emmer Granqvist och William Kraft.Utbildning Martin Nordin Westerlund och Marko Ahola har gått tränarutbildningen ” Improve your club” genom det europeiska judo förbundet (European judo union), detta skedde i Lund.
2015Linn Näslund graderas till 1 dan i Judo och blir därmed klubbens andra kvinnliga svartbälte
2014

Kenji Kjellsson och Martin Nordin Westerlund graderades till 1 dan i Judo och Milton Madsen tog silver på Högstadiecupen (inofficiellt skol-SM) i Judo

2013

Marko Ahola graderades till 5 dan och Krister Nylén graderades till 1 dan i Judo
Marceil Nacol och Thomas Lindqvist graderades till 1 dan i Ju-jutsu

2012Aikidoverksamheten lades ner efter 12 år kamp. Vi hade duktiga tränare men lyckades aldrig att locka till oss tillräckligt många medlemmar.
2011

Jonas Lindholmer graderades till 2 dan i Ju-jutsu, Lennart Westerberg och Carl Malmqvist graderades till 1 dan i Judo och Marko Ahola dömde på Veteran-VM i Judo som gick i Frankfurt, Tyskland och på Universiaden (Student-OS) som gick i Shenzhen, Kina

En hjälptränarkurs arrangerades med 11 deltagare
Carl Malmqvist tog silver på junior-SM i Judo

2010

Christopher Malmqvist graderades till 2 dan och Karim Harki graderades till 1 dan i Judo

Fredrik Dellström och Sebastian Rittger graderades till 1 dan i Ju-jutsu

Carl Malmqvist tog silver på junior-SM och Karim Harki tog brons på junior-SM i Judo

2009

Marko Ahola dömde på Universiaden (Student-OS) som gick i Belgrad, Serbien

Carl Malmqvist tog silver på junior-SM och Linn Näslund tog silver på ungdoms-SM i Judo

2008

Marko Ahola graderades till 4 Dan och erhöll IJF-B domarlicens i Judo, testet hölls i Loutraki, Grekland

2007Christopher Malmqvist tog guld på junior-SM i Judo
2006

Håkan Emmer Granqvist, Christopher Malmqvist och Mia Sjölund graderades till 1 dan i Judo. Mia är klubbens första kvinnliga svartbälte

Pontus Granlund tog silver på skol-SM i Judo

2005

Tor Kjellsson graderades till 1 dan i Judo

Per Kjellsson graderades till 2 dan och Pentti Norola graderades till 1 dan i Aikido

Markus Barvestig tog brons på skol-SM, Pontus Granlund tog silver på skol-SM, Christopher Malmqvist tog guld på junior-SM och Mattias Jansson tog brons på senior-SM i Judo

2004

Marko Ahola graderades till 3 Dan i Judo

Pontus Granlund tog brons på skol-SM och silver på ungdoms-SM, Mia Sjölund tog brons på ungdoms-SM och silver på skol-SM i Judo

2003

Christopher Malmqvist tog brons på ungdoms-SM, Tor Kjellsson tog brons på ungdoms-SM och Mia Sjölund tog silver på skol-SM i Judo

2002

Marko Ahola erhöll Elitdomarlicens i Judo, Sveriges högsta domarlicens

Tor Kjellsson tog brons på skol-SM i Judo

2001

Nathalie Stark tog brons på skol-SM och Mia Sjölund tog silver på skol-SM i Judo

2000Vi startade en aikidosektion
1999

Mats Ensterö graderades till 1 dan i Ju-jutsu

Marko Ahola erhöll Nationell domarlicens i Judo

Mattias Jansson tog guld på junior-SM i Judo

1998Mattias Jansson tog guld på junior-SM i Judo
1997

Mattias Jansson graderades till 1 dan (16 år gammal), tog silver på junior-SM och tog guld på ungdoms-SM i Judo

1996

Marko Ahola graderades till 2 Dan och erhöll Distriktsdomarlicens i Judo

Mattias Jansson tog guld på ungdoms-SM och tog guld på skol-SM i Judo

1995

Mattias Jansson tog guld på skol-SM och tog silver på ungdoms-SM i Judo

1994

Mattias Jansson tog brons på ungdoms-SM i Judo

Klubben flyttar verksamheten till Trollbäckshallen, Kumla skola, och efter något år ligger mattan ute permanent. Den tidigare lokalen var Nypkärrs skolans lilla och stora idrottshall, här bar vi mattan före och efter varje träningskväll. Klubben började 1977 med en matta som var 25 m2 i lilla lokalen, 1981 köpte kommunen in en matta på 70 m2 som användes i den stora lokalen.

1991

Klubben bytte namn från Bollmora Judoklubb till Tyresö Judo & Ju-jutsuklubb

Marko Ahola graderades till 1 Dan i Judo

1990

Thomas Johnsen lämnar klubben och Sverige för en karriär i USA där han gifter sig och fortsätter med olika kampsporter

1989

Hasse Näslund graderades till 1 dan i Judo

Thomas Johnsen graderades till 1 dan i Judo

1988

Klubben inför steggraderingar i judo, ett sätt för att förenkla för barnen då graderingen delades upp i mindre steg, dessutom graderades de oftare så att tiden mellan varje helgrad inte blev lång och tråkig

1987

x

1986

x

1985

x

1983

x

1982

x

1981

x

1980

Hasse graderas till 2:a kyu blått bälte

1979

Hasse kommer in som tränare i klubben med 3:e kyu grönt bälte

1978

Medlemskap i Svenska Budoförbundet och formell klubb xx.02.1978. Tidiga tränare i klubben var Jimmy Ripås

1977

Den tidigare träningen som leddes av Bo Munte avslutades ism att Bo bytte till en annan kampsport. Då hade ett antal judointresserade barn och ungdomar inte någon träning att gå till så några föräldrar tog tag i detta. Man ordnade fram tränare och ansökte om medlemskap i Svenska Budoförbundet där judon var en sektion på den tiden, efter mycket arbete så fick klubben medlemskap i förbundet.

En film om Jigoro Kano.

facebook