Vill du träna Judo?

Vill du träna Judo?
Den japanska kampsporten judo skapades i slutet av 1800-talet av Jigoro Kano. När samurajklassen avskaffades ville Kano bevara jujutsuskolornas bästa tekniker och samlade dem i sin egen skola – Kodokan Judo.

Judo – Den mjuka vägen
Jigoro Kano valde ut de tekniker som var bäst ur fysiologisk och mekanisk synpunkt och skapade en sport som var lämplig som allsidig fysisk fostran. Tekniken i judo bygger mycket på hävstångseffekt och placering av tyngdpunkt och förmågan att kunna utnyttja motståndarens kraft vid angrepp och istället få motståndaren ur balans. Man vänder alltså motståndarens kraft mot honom/henne själv.

Inga sparkar eller slag
I judo är det inte tillåtet att slå eller sparka sin motståndare. Till skillnad mot brottning så ska man ta tag i sin motståndares kläder (en speciell judodräkt av kraftigt tyg) och dra eller trycka för att kunna kasta omkull motståndaren.

Styrka, balans, smidighet och medmänsklig respekt
Förutom den allsidiga träning man får i judo, vad gäller balans, styrka, kroppskontroll och smidighet så bygger sporten mycket på ömsesidig respekt mellan de tränande, ledarna, motståndare och alla medmänniskor. En ”judoka” (så kallas en judoutövare) tackar sin motståndare, respekterar tränare och ledare och hjälper och stöttar sina träningskamrater oavsett ålder och nivå – en självklarhet inom judon. Den goda kamratskapen och sammanhållningen är något som uppskattas mycket av de utövande.

Viktigt att tänka på när man tränar och tävlar i judo:
– Hygien – rena händer och fötter samt klippta naglar
– Långt hår – samlas i en knut och snodden får inte innehålla någon form av metall
– Dräkten – ska vara hel och ren, ärmar ska med armarna sträckta framåt  täcka handlederna. Byxorna ska nå till fotknölen eller max 5 cm över denna
– T-shirt – Kvinnlig judoka ska ha vit rundhalsad t-shirt med korta ärmar under dräktjackan. Pojkar får ha t-shirt i U9 och U11 och då gäller samma regel avseende t-shirten
– Tränare/coach – försvinn inte från mattan eller coachen utan att tala om det

Informationsfilm om judo på engelska

Martin blir kastad på Tyresöfestivalen!

Träning för alla åldrar
Judo är en väldigt allsidig form av träning som passar många. I Sverige kan man börja med judoträning året du fyller 7 år. Sedan bestämmer man själv sin ambitionsnivå och man kan fortsätta träna eller tävla på den nivå man vill långt upp i åldrarna. I Sverige finns det judoutövare som är över 80 år.
Tyresö judoklubben har hållit på med judo sen 1978 och har under den tiden bland annat producerat flertalet SM-medaljer och svartbälten.

Vi har erfarna och duktiga tränare i olika åldrar. Våra träningsgrupper är för alla åldrar, från och med det året du fyller 7 år.
Vi är en väldigt öppen klubb, där du kan träna vare sig du vill tävla eller bara motionera, träna upp din styrka och smidighet. Samtliga av våra grupper är mixade mellan pojkar och flickor.

Har vi väckt ditt intresse?, då gör du så här:

  1. Anmälan till våran väntelista skickas in via denna länk.
  2. Vi kallar normalt i början av varje termin, oberoende om du kommer med så får du ett mail vid den här tiden.
  3. När du kallas så svarar  du om du fortfarande är intresserad, två alternativ:
    1. Du börjar att träna
    2. Om du inte är intresserad så tar vi bort dig ur registret
facebook